ACTUALITAT

Opinió sobre el borrador del govern català referent al decret sobre la llengua i la universitat

1 de set. 2010

El borrador del nou decret que desplega l'article 6.4 de la LUC és valorat com a "molt justet" per Acció Estudiantil, al'espera de saber-ne més detalls

Fa temps que s’arrossegava el decret que havia de desplegar l’article 6.4 de la LUC. El que parla de la llengua a la universitat, per entendre’ns.  El borrador del decret, que ha sortit tard si és té en compte el temps que fa que es demanava la seva creació, ha patit a més el retard forçat pels funcionaris del PSC en diversos òrgans. tenim constància que a la sectorial d'universitats d'ERC, qui controla la conselleria, era un dels temes més recurrents. Un dels projectes més treballats i desitjats per la militància d'aquella sectorial. Però al final sempre passava alguna cosa que feia que hi hagués una letargia de mesos, ressorgia el tema, i la sensació que allò que la militància independentista demanava a la cúpula d'ERC i els seus representats al govern es perdia d'alguna forma pel camí, fos per A o per B.

La veritat és que la Conselleria sempre ha tingut una certa por a aprovar-lo. Hi va haver fins i tot un intent de la Comissionada d’Universitats de no haver de fer el decret aconseguint un pacte entre rectors per tal que fossin les pròpies universitats –totes- les que impulsessin aquesta mesura als seus centres a través de reglaments interns propis. Això no va agradar a universitats com la UB, que a través del seu vicerector Jordi Matas, feia temps que ho aplicava., amb el suport de sindicats laborals i d'estudiants, com Estudiants en Acció. Aquest model presentava el problema que si s’exigia als professors que optessin a plaça de funcionari, en no haver-hi una llei que ho recolzes, qualsevol d’ells podria impugnar les oposicions. Només podia exigir-se als professors laborals. D’altra banda, les universitats no volien fer això sense una llei al darrera recolzant-los. No entenien perquè havien de fer ells la feina i estar litigant quan era una tasca del govern català. Finalment va passar que la UB era la única convençuda, i en menys de 24 hores, la UAB i la UPF es van desentendre de l’acord i tot va quedar en no res.

Allò va fer reiniciar el procés de creació d’un decret que desplegues finalment l’article 6.4 de la LUC. Un cop el govern l’ha aprovat, suposem que per la pressió d’ERC per no perdre tants votants independentistes i de retruc no impossibilitar al PSC la reedició d’un tercer tripartit, hem de passar a analitzar-lo:
El borrador del decret conté algunes qüestions que fan que es quedi una mica coix. En primer lloc no és retroactiu, i per tant, aquell professor que ja estava contractat no té perquè garantir que sap el català. Això, en segons quines universitats amb docents joves, podria  allargar uns 20 anys el fet que l’alumnat català tingui dret a, com a mínim, ser entès pel seu professor.

D’altra banda, dóna via lliure a les universitats per establir excepcions, sense matissar massa quan són legítimes i quan no, i això, en mans d’un rector amb nul•la sensibilitat vers la nostra llengua pot ser un desastres.
Però el principal escull que hi trobem és que els professors tindran 2 anys per acreditar aquest coneixement suficient de la nostra llengua. Això vol dir que:

    a) Durant 2 anys podria ben bé ser que fossin incapaços d’entendre un alumne que     s’expressa en català o respon l’examen en aquesta llengua.

    b) Si passats dos anys aquest professor no acredita aquests coneixements... se’l farà realment fora de la seva plaça? Especialment en el cas del professorat funcionari. Hi haurà algun òrgan encarregat de que les universitats compleixin aquest requisit? Encara no ens ho han aclarit. Massa dubtes. Massa forats i escletxes per on saltar-se la llei.

A més d’aquest decret, podríem parlar també de la LUC en si. El govern català va treure fa poc un avantprojecte de llei (o borrador) d’una nova Llei d’Universitats de Catalunya, on paradoxalment, es retocava l’article 6.4 (o el seu equivalent) a la vegada que s’estava impulsant elm decret que desenvolupava aquest punt en l’antiga (i encara vigent) llei. El despropòsit va ser de tals dimensions que hi ha hagut dues campanyes de Plataforma per la Llengua en les quals Acció Estudiantil (aleshores encara Estudiants en Acció) va col•laborar. La primera campanya era per suggerir millores al reglament  aprovat fa poc. L’altra era per demanar que si es feia una nova LUC, es deixes l’apartat referit a la llengua... Igual que a la vigent llei! Això va ser així perquè el borrador proposat era més laxe en l’exigència del català que l’actual llei del 2003! Per ara sembla que el govern català s’ha fet enrere de reformar la LUC, ja que donat el temps de legislatura que queda difícilment podria arribar a aprovar-la.

Conclusió d'Acció Estudiantil: tard i malament. Un 5 pelat, conseller. I encara gràcies. Seguirem lluitant per una llei i un decret millors. I això que avui només hem parlat de llengua, quan la LUC contempla més coses.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda