ACTUALITAT

ESTUDIANTS en ACCIÓ desaprova la supressió del Batxillerat nocturn

30 d’abr. 2008

ESTUDIANTS en ACCIÓ creiem que és un error – un altre- la decisió anunciada el passat dissabte 26 d’abril per la Conselleria d’Educació de suprimir el Batxillerat nocturn a partir del curs 2009-2010.

Celebrem que la Conselleria hagi decidit impulsar l’Institut Obert de Catalunya, però no creiem que aquest fet sigui incompatible amb la continuació del Batxillerat nocturn. A més, els diferents arguments esgrimits per Educació són, com a mínim, molt discutibles:


El fet de veure les matèries semestrals com una fórmula més ajustada a les necessitats de l’alumne demostra, un cop més, la manca de diàleg que caracteritza aquesta Conselleria: actualment, moltes universitats estan discutint si el sistema semestral és correcte (cal recordar que aquest sistema conta amb una forta oposició en sectors del professorat) i, sense anar més lluny, la Universitat Pompeu Fabra organitza els seus ensenyaments en trimestres. Evidentment, a l’alumnat ningú ens ha preguntat quines són les nostres necessitats.


Pel que fa a l’adaptació dels horaris que permet l’IOC, ESTUDIANTS en ACCIÓ creiem que és una fal·làcia: un estudiant de Batxillerat que treballi a jornada completa tindrà seriosos problemes per acabar els seus estudis, els faci de manera presencial o no, ja que l’esforç i la dedicació que s’ha d’esmerçar és la mateixa.


L’argument que la relació dels joves amb les noves tecnologies facilita cursar estudis a l’IOC creiem que és simplement una bajanada: recordem que l’alumnat de batxillerat de Catalunya també sap llegir d’un llibre de text o prendre apunts a mà i que, malgrat que els i les joves tinguem, en general, facilitat amb les noves tecnologies, les habilitats bàsiques d’estudi, de manera presencial o no, són similars.


A més, la Conselleria obvia un altre factor: a la nostra societat, les noves tecnologies –Internet, per exemple- no són universals. Encara hi ha segments de la població que no disposen d’aquestes eines i, sovint, són aquestes persones les que es veuen obligades a començar a treballar més joves, havent de compaginar feina i estudis postobligatoris com el Batxillerat. No creiem que el segment de la població que estudia a l’IOC i el que cursa Batxillerat nocturn siguin sociològicament iguals.


Per últim, ESTUDIANTS en ACCIÓ defensem la feina del professorat i la funció social de l’institut com a eixos del sistema educatiu. El professorat d’institut és, en molts casos, molt més que algú que imparteix una assignatura i l’institut és el principal centre de relació del jovent d’un barri, entre ells i amb l’entorn. Aquestes virtuts del sistema s’han de potenciar, a més de corregir els errors que es detectin, però el que no es pot fer és, simplement, suprimir el sistema.


Evidentment, el 2009 la Conselleria tindrà el titular que vol: s’ha reduït l’absentisme, ja que, sense aules, és difícil que n’hi hagi. Ara bé, la pregunta que s’haurien de fer és si aquest titular és una bona notícia per a la salut del sistema d’educació públic d’aquest país.


Per tots els motius exposats anteriorment,  des d' ESTUDIANTS en ACCIÓ us animem a totes i tots a participar en la concentració unitària a favor de mantenir el Batxillerat nocturn que tindrà lloc el proper dimarts dia 6 de maig, a les 19h a la Plaça de St. Jaume de Barcelona.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda