ACTUALITAT

La ministra d'Educació mou posicions però encara no es compromet a cedir la gestió absoluta de beques

29 de març 2007


El passat dijous 29 de març, la ministra d'educació Mercedes Cabrera es va comprometre arran de la interpelació que li va fer una diputada independentista a complir la sentència 188 de 2001 del Tribunal Constitucional que obliga a tenir en compte les circumstàncies sociopersonals de cada individu a l'hora de concedir les beques d'estudis.

Tanmateix la ministra s'ha despenjat declarant que precisament les ajudes "es concedeixen a la persona, i no al territori" com a argument per a no territorialitzar-les ni traspasar-les, com de fet la pròpia sentència deixa entreveure que cal fer.
La ministra, tot i l'acord a que va arribar durant la negociació de la LOU ha dit que només traspasarà a les CCAA "la adjudicación, pago y 
verificación de las becas", cosa que de fet ja es feia a molts llocs, però seguirà deixant a mans de l'estat els criteris per a establir els varems d'otorgació, que és la competència clau per solventar la discriminació que patim en aquesta matèria els estudiants dels Països Catalans.

Estudiants en Acció, que durant aquest mes està fent una campanya pel traspàs de les competències en gestió, designació i otorgació de beques als diferents governs dels Països Catalans, la qual incloia precisament una carta certificada a la ministra, vol manifestar que:

Voler desvincular la situació socioeconòmica d'una persona del territori on viu no es sustenta per enlloc, ja que és la dinàmica econòmica, salarial , laboral i IPC del seu territori una de les principals determinants, i per tant, si es vol realment concedir ajuts a les persones és inevitable fer la relació salari-cost de la vida en el seu territori.

  • Que l'actual sistema de beques ha de ser modificat de dalt a baix. Sigui de qui sigui la competència, és evident com comença a ser un clamor que les noves estructures familiars, la necessitat del jovent de treballar mentre estudia -precisament per la insuficiència de beques- o la diferent dificultat entre ensenyaments fan que l'actual model estigui obsolet, ja que no s'hi contemplen aquestes variables entre altres.

  • Que si no ho fa el govern espanyol ho haurem de fer des dels Països Catalans, i per tant seguim reclamant amb més força que mai la territorialització pressupostaria i el traspàs complet de les competències sobre beques.

  • Que malgrat les seves declaracions indiquen un canvi en l'immobilisme que hi ha hagut fins ara, no podem donar cap credibilitat a un govern que ja tantes vegades ha mentit als ciutadans catalans com en els temes com l'estatut o el traspàs del castell de Montjuïc.

Conseqüentment des d'Estudiants en Acció, un cop feta saber la seva postura a la ministra d'Educació i Ciència, seguirà denunciant i donant a conèixer aquesta situació entre els estudiants dels Països Catalans fins que el clamor popular sigui prou gran com per canviar aquesta situació, i s'ofereix a col·laborar amb qualsevol entitat o moviment que treballi en aquesta mateixa direcció per a seguir la pressió sobre el govern espanyol.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda