ACTUALITAT

LOU. Diari de campanya

3 de febr. 2007El passat dia 14 de desembre es va votar al Congrés dels Diputats la reforma de la LOU.


Un cop analitzades les esmenes i el seu resultat, Estudiants en Acció ha decidit fer un seguiment dels canvis que s'hi vagin incorporant a través del Senat i de nou al Congrés així com les valoracions que en fem com a organització.

Per ara Estudiants en Acció manifesta que malgrat que el nou text proposat és una millora respecte la LOU vigent (cosa fàcil d'assolir), no proposa l'autèntic canvi de model que necessiten les universitats i els estudiants per afrontar amb garanties el futur ni esdevenir institucions realment democràtiques i al servei de la societat.

Després de les esmenes del passat 14 de desembre, els canvis a valorar més significatius són:
-Les esmenes que va presentar Estudiants en Acció a  tots els grups per augmentar la representació dels estudiants als òrgans de govern i que van assumir ERC i ICV no han estat aprovades.
Això és una mostra del poc avenç que suposa aquesta llei i que la fa difícil d’assumir per la nostra organització. 
-A partir d’ara la composició dels Consells Socials la determinaran les Comunitats Autònomes, però les estructures de govern universitari en general segueixen estipulades molt profundament per la LOU sense permetre escollir a cada universitat quin és el sistema que més li convé per ésser eficaç i transparent, de la mateixa manera que es farà amb l’elecció del rector. Això ens donaria més força als estudiants per poder adoptar també el model que creiem més adequat. 
-Mesures com l’establiment de preferenciar el coneixement del català alhora d’accedir a les universitats catalanes tant per part de professors com d’alumnes són valorats molt possitivament per nosaltres, però continua establint-se amb termes genèrics com el “se potenciará” “se favorecerá” “se tenderá”, termes condicionals que no estableixen res en concret i que permet que el seu incompliment quedi impune fàcilment. 
-Pel que fa a les beques, el fet que s’hagi incorporat a la llei el criteri pel qual s'ha de tenir en compte les particularitats autonòmiques com el cost de la vida en la distribució de beques és sens dubte un gran pas endavant, però ja fa anys que hi ha una sentencia del Tribunal Constitucional en aquest sentit i mai s’ha aplicat, cosa que fa que Estudiants en Acció no tingui cap confiança en que el govern espanyol ho apliqui, com ha fet en tants altres casos de promeses incomplertes, i seguim reclamant el complet traspàs del fons i la gestió de beques per a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, és a dir, els territoris dels Països Catalans sota domini de l'estat espanyol. 
-Continua sense reconèixer-se un marc propi de coordinació universitaria basat en els fets culturals-nacionals que permetés donar una autèntica plenitud funcional al Institut Joan lluís Vives.
En definitiva, ens trobem amb la típica disjuntiva de si acceptar petites millores o exigir canvis més profunds aprofitant la necessitat del govern d'aprovar una llei d'aquestes característiques.

Per ara Estudiants en Acció manifesta que aquesta llei és una millora però insuficient i insta els grups polítics que comparteixen aquesta tesi a forçar una nova negociació amb participació real de tots els agents implicats i no sols dels partits i els rectors en el cas que al Senat i al Congrés no hi hagi nous canvis substancials en algun dels sentits que hem apuntat abans.

Els comunicats de seguiment miraran de ser breus fins al text definitiu i es podran trobar recopilats dins l'enllaç de Campanya LOU de la web d'Estudiants.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda