ACTUALITAT

Pla Bolonya: Espanya no és Europa

27 de set. 2006Fa poc ha sortit als mitjans de comunicació que Espanya aplicarà el model 4+1 en les carreres universitàries adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), altrament conegut com el "Pla Bolonya".

Ens expliquem. Entre 2008-2010 haurien de desaparèixer les actuals diplomatures i llicenciatures per convertir-les totes en Graus, obtenint així el títol de Graduat.

Per tant, les diplomatures, que ara duren tres anys, i les llicenciatures, que en duren més, haurien de tendir a una mateixa durada (amb excepcions depenent de l'ensenyament).

La majoria de països europeus aposten per una duració de 3 anys d'ensenyament general (per obtenir el Grau) i 2 més per obtenir el postgrau (un màster o especialització) com a norma general, model que ja va defensar en el seu moment el DURSI (Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació) de la Generalitat de Catalunya fins que va ser assumida pel PSC i el va desmantellar, i és el model que també van assumir com a idoni els rectors de les universitats catalanes, fins al punt que van arribar a fer les proves pilot amb aquest sistema.

Tanmateix, el Govern Espanyol, des del MEC (Ministerio de Educación y Ciencia), aposta per un model de 4+1, és a dir, quatre anys d'ensenyament general per al grau més un per a especialitzar-se amb un postgrau.
Degut al tradicional centralisme espanyol i la manca d'autonomia no ja dels les CCAA, si no de les pròpies universitats, els catalans ens veurem obligats a seguir el seu model.

Estudiants en Acció es mostra en contra d'aquest sistema ja que allarga innecessàriament el grau en una fórmula per mantenir l'estudiant més anys a la universitat adquirint coneixements no rellevants, retardant la seva incorporació al mercat laboral i donant una formació especialitzada amb els postgraus, autèntica via d'especialització d'alta preparació per a llocs de treball més dignes, a una durada insuficient en molts casos.
Per tant donem suport als antics consellers del DURSI i als rectors catalans en aquesta demanda per tal de seguir el sistema europeu, que de fet era del que es tractava.

Un cop més es demostra que Espanya no és Europa en moltes coses, i que els estudiants catalans hem d'escollir entre un estat aïllacionista com l'espanyol o una Europa oberta i plural.
Ja es veu que les dues coses no pot ser.

Per últim, recordar que malgrat la defensa de l'aplicació més europea del Pla Bolonya feta en aquest article, Estudiants en Acció té serioses reticences sobre tot el procés i manifesta que cal canviar-ne moltes més coses  perquè l'EEES no es converteixi en un calvari  pels estudiants i una elitització de la universitat pública. 

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda