ACTUALITAT

Pla Horitzó 2020 i menjadors universitaris

9 de maig 2006Fa poc s'ha informat oficialment als representants d'estudiants de la UB de que és el Pla Horitzó 2020.

Bàsicament és un pla de reforma urbanística del Campus Diagonal de la UB, que inclou el trasllat de carreres (matemàtiques va a la Diagonal), la creació de nous edificis per acollir aquestes carreres, l'ampliació del Parc Científic on ara hi ha Història que se'n va a Ciutat Vella, etc...

Com a coses més destacables i beneficioses hi ha el fet de convertir la Pl. Bederrida (popularment "La Condonina") en la Pl. Cívica de la UB, amb una zona de serveis per a estudiants, una zona lúdica, i l'adecuació de tot el Campus Diagonal, convertint-lo en una sola illa de cases sense pas de vehicles i amb mobiliari de'estil UB i l'obertura del Palau Reial per totes bandes per tal que sigui el centre de Campus Nord, amb l'objectiu de crear un autèntic campus a l'estil UAB. L'únic dubte que tenim és que cal fer amb el parking, i si se n'ubicarà un de nou, ja que no es veu clar al pla.

Estudiants en Acció es mostra favorable a aquest pla, i considera desproporcionades certes crítiques que se li han fet. El pla, tal com es planteja, preten millorar l'entorn dels estudiants i oferir-nos més serveis a més d'intal·lacions de més qualitat, tot i que sigui amb vistes a l'any 2020 per finalitzar-lo.

Per altra banda aquest pla està encara obert pel que fa als temes referents als detalls i a d'altres de major importància, i per tant hem decidit intentar seguir de prop la seva evolució i fer arrivar a l'equip rectoral les nostres propostes de millora enlloc de boicotejar-lo per les mancances que encara té, com ara el fet de la demoloció dels menjadors universitaris degut a que allà s'hi ampliarà la Facultat de Belles Arts.

Des del rectorat de la UB s'assegura que els menjadors universitaris es reubicaran a la futura Plaça Cívica.

En converses directes que hem mantingut amb el rector, ens ha promés que així seria, a l'hora que ens ha explicat la problemàtica que presenten de finançament. També s'ha compromés a reubicar la majòria dels treballadors a altres bars de la UB, o bé convertir-los en PAS en altres funcions dins la UB.

Estudiants en Acció considera un mal menor la seva demolició i desaparició momentània dins la creació del nou model de campus, però alhora creiem que és imprescindible que la UB disposi en el futur de menjadors subvencionats i gestionats directament per la ella mateixa i no per empreses externes, i així ho hem fet saber al rector. 

D'altra banda donem suport a la seva demanda que la UPC o la Generalitat participin del seu finançament, ja que molts alumnes de la UPC i gent no universitaria utilitza a diari aquests menjadors amb les pèrdues econòmiques que comporta a la UB, i és que com diu el refrany, tot depén de tot.

Creiem que com a mesures temporals fins que es facin de nou aquests menjadors, una solució seria renegociar la concessió del Grup Soteras, que té la gestió dels bars de facultat, per tal d'ajustar el preu al màxim fins que s'assembli al dels menjadors universitarias pressionant-los amb la no renovació del contracte quan aquest s'esgoti.
En cas de no ser legalment possible perquè la concessió ja està feta, pactar ampliar la concessió a canvi de la rebaixa de preus.

I com a últim extrem, que sigui la pròpia UB qui destini un pressupost semblant al que destinava als menjadors a subvencionar els dinars dels bars de facultat, de tal manera que l'alumne, a qui nosaltres representem i defensem, tingui al seu abast menjars al mateix preu popular que tenia als menjadors.

Totes aquestes propostes s'han fet arrivar a l'equip rectoral i s'ha quedat en analitzar-les a l'inici del curs vinent.

Per últim, dir de nou que participarem com ja hem fet fins ara en l'elaboració, desenvolupament i gestió del Pla Horitzó 2020, per tal que els estudiants de la UB gaudim d'un campus digne.

En aquest sentit hem expressat que l'Ajuntament encara dubta, malgrat haver acordat part del pla amb la UB, en fer passar un carrer per darrera el cemntiri de Les Corts, tocant la Pl. Cívica del futur per la part nord.
Tant si aquest carrer acaba sent via ràpida com si no, des d'Estudiants en Acció ja hem proposat al Consell de l'Alumnat (tots els claustrals estudiants de la UB), que ens hi oposem, ja que desvirtua el pla i no fomenta la mobilitat sostenible, creant un carrer només per absorvir trafic de la carretera Collblanc i portar-lo a la Diagonal.

Com a resposta per part de la resta d'associacions vam tenir un "ja veurem, segons com vagi les coses....". Que vol dir "ja veurem?" Sigui com sigui el pla, o hi hagi els caps que hi hagi per lligar encara, crec que és evident que els estudiants ens hem d'oposar a que una via ràpida o lenta creui el nostre campus, ara que el volen fer tot peatonal i arreglat.

Estudiants en Accio està clar que ens hi oposarem pel bé dels estudiants i de la ciutat en general.

Anirem informant de com evoluciona el Pla Horitzó 2020 i les qüestions concretes dels menjadors i del carrer que vol fer l'Ajuntament.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda