ACTUALITAT

El per què d’Estudiants en Acció i què som

18 de febr. 2006

Els estudiants són un dels col·lectius més importants de la societat, i alhora un dels més desprotegits. El sistema educatiu català és subjecte de moltes millores en molts dels seus aspectes.

Creiem que no només els polítics i el personal gestor de les universitats i dels IES han de decidir sobre el nostre futur, sinó que els estudiants n’ hem de ser una part activa i indispensable en la presa de decisions en aquest àmbit, ja que som el col·lectiu més interessat i més afectat per aquestes decisions.

Per incidir de forma efectiva en aquestes decisions cal l’organització dels estudiants en estructures fortes i coordinades que responguin a determinades visions de l’ensenyament. Això es materialitza en les associacions/sindicats d’estudiants, que considerem que han d’ésser d’àmbit multiformatiu, superant el sectarisme i la competició entre ensenyaments que promouen els sindicats d’una sola carrera universitària.

Per això un grup d’estudiants ens hem constituït com a sindicat nacional, amb voluntat de presència a secundària i a tots els ensenyaments universitaris.

La inclusió d’una visió ideològica política en el si d’un sindicat d’estudiants és fonamental, doncs considerem que els aspectes de la política universitària i d’ensenyament, així com les reivindicacions i la defensa que es poden dur a terme de certs drets estudiantils i socials tenen també un molt fort component ideològic al qual no es pot renunciar, alhora que creiem sobretot que aquesta ideologia l’hem de cenyir a temes estudiantils.

Volem constituir-nos en un sindicat ideològicament progressista i nacionalment català.

Nacionalment català simplement perquè som catalans, i això vol dir que ens impera l’obligació moral de la defensa democràtica de la nostra cultura. La llengua i cultura catalanes estan en retrocés degut a l’ús majoritari d’altres llengües en els mitjans de comunicació, les noves realitats demogràfiques i una història tradicionalment adversa des de fa 300 anys al poble català.

Per això creiem que les aules, des d’infantil fins a la universitat, han de ser una eina per recuperar la nostra pròpia llengua i contribuir a la seva normalització com llengua vehicular del país, així com l’eina bàsica d’integració dels nouvinguts, evitant d’aquesta manera la separació de la societat per raó d’origen.

Aquest serà un dels principals cavalls de batalla d’Estudiants en Acció, perquè respon a un doble subjecte del dret: la nació catalana i els estudiants del país vinguin d’on vinguin.

I per suposat, ens autodenominem com a progressistes perquè volem defensar la universalització i gratuïtat de tot l’ensenyament, sens perjudici de la seva qualitat i el respecte pels drets dels estudiants tant en l’exercici de la seva activitat com fora d’aquesta, i creiem que aquests, juntament amb d’altres com la laïcitat, són intrínsecs al progressisme, sense definir-nos clarament en una ideologia, doncs tota l’esquerra és coincident en els valors referents a l’àmbit estudiantil.

I és sota aquests paràmetres i aquest context que fem néixer Estudiants en Acció per solventar les problemàtiques que afecten els estudiants dels Països Catalans.

Sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada

Més Notícies
Facebook
Twitter
Vídeos
Agenda